Als ontwerper zoek je continu naar de kwaliteit van de plek. Bij deze nieuwbouw woning in Moerkapelle is dat het uitzicht op een weiland met kenmerkende landschapselementen als: knotwilgen, schapen en een weiland. kwaliteit. De Hollandse tuin 2.0.

Hollandse Tuin in Moerkapelle

Eenvoud

De woning bevindt zich in Moerkapelle. Het is een vrijstaand huis op kavel van 26 x 20 meter. De architectuur van de woning is een verwijzing naar boerderij achtige woningen in een agrarische gemeenschap. De huizen staan met de kopse kant naar de weg gericht. De kopgevel heeft twee ramen en een wolfsdak. Eenvoud voert de boventoon en we besluiten om eenvoud ook leidend te laten zijn in het schetsontwerp. Geen onnodige fratsen, een functionele tuin met eerlijke materialen waar vooral het accent op landelijkheid komt te liggen.

Inrichting kavel

De woning staat midden op het kavel waardoor er aan de zijkanten relatief smalle stroken overblijven van 1,5 en 2,5 meter. De oostkant met een breedte van 1,5 meter wordt de belangrijkste doorgang. De westkant is met 2,5 meter breder en zou plaats kunnen bieden aan een extra schuur. Het heeft niet onze voorkeur omdat met de plaatsing van een schuur de ruimtelijkheid verloren gaat.

Uitzicht

In de achtertuin valt direct het fraaie uitzicht op. Links en rechts van het kavel staan huizen en schuren die uitzicht naar de zijkant onmogelijk maken. Aan het huis zit standaard een veranda met vlonder en pergola. Dat is een goede vondst want daarmee wordt de zichtlijn schuin vanuit het huis gericht op een schapenweide met kerk en boerenschuur op de achtergrond.

Natuurlijk beeld

Het schetsontwerp laat ruimte voor een vijver of gazon, die, ongeacht de keuze, een natuurlijke uitstraling krijgen. Een vijver met zachte randen, begroeid met diverse grassen. Het gazon wordt wat minder regelmatig gemaaid zodat het de suggestie wekt van een weiland. Als verharding worden gebakken klinkers geadviseerd omdat die mooier blijven.

In de voortuin ten slotte wordt gekozen voor leibomen, omdat deze het beste passen bij de uitstraling van de woning.

Lees ook: Tuinschets Gouda