Hoogteverschil

Hoe ga je om met een hoogteverschil in je tuin? In veel gevallen doen tuinbezitters er weinig mee. Dat is een gemiste kans want een hoogteverschil in je tuin voegt een extra ruimtelijke beleving toe.

De jonge mensen die voor mij aan tafel zitten schat ik op een jaar of dertig. In tegenstelling tot veel van hun leeftijdgenoten, zoeken zij naar een groene tuin. Ik ervaar het als een verademing dat we de tegels kunnen inruilen voor groen.

We beginnen met de voortuin. Daar is sprake van een hoogteverschil van zo’n 60 cm gerekend vanaf de dorpel en het straatniveau.

Hoogteverschil

Zo’n situatie is een uitgelezen kans om aan de gang te gaan met bijvoorbeeld een bloembak. Dat is simpel en effectief want met de bloembak vangen we het hoogteverschil treffend op. Belangrijk is dat de bloembak niet te klein wordt uitgevoerd. Maak er een ‘groot gebaar van’ luidt mijn advies; kies voor een stevige bloembak die qua afmeting de hele voorkant van de tuin meeneemt. En … let er vooral op welk materiaal je gebruikt. De huidige situatie is dat de voorkant van de bakken er uit ziet als een allegaartje. Investeer in de uitstraling van je entree, dat is een plek die je iedere dag ziet.

Achtertuin

Met de achtertuin is het anders gesteld. Het is een bijna vierkante ruimte van ruim 8×8 meter met een schuur. De tuin ligt volop in de zon terwijl er in de huidige situatie geen plant te bekennen is. Geen ideale tuin voor mensen die juist willen gaan voor groen.

Organische vormen

We kiezen voor een groene tuin met organische vormen en bomen. Het moet een soort hof van Eden worden met groen dat er wat natuurlijker uitziet zodat je niet direct elk onkruid. Hier is geen sprake van een hoogte verschil maar het is wel interessant hoogtes in de tuin aan te brengen in de vorm van een prieel over de schuur of een groep bomen die met hun kronen hoogte en diepte aan de tuin geven.

SchetsSpreekuur

Wil je meer informatie over schetssessies en het SchetsSpreekuur? Stuur je mail vrijblijvend naar: info@hollandszwartbont.nl.

Dolf Houtman