Dat een tuin beperkte afmetingen heeft wil niet automatische zeggen dat er dan ook minder kan. Het is een kwestie van keuzes maken en op zoek gaan naar de kwaliteiten. In deze kleine stadstuin in Dordrecht is gekozen voor een hoofd en een nevenruimte. Een paar tips:

Voor een groen beeld hoeft een tuin niet groot te zijn

Eenvoud

Houd het eenvoudig. Less is more! Kijk wat er nodig is. Functionaliteit heeft voorrang maar wellicht dat je functies kunt combineren. Een bank kan tevens dienen als opberg plek of plek geven aan een barbecue. In dit voorbeeld is er sprake van een hoofdruimte en een nevenruimte. Feitelijk worden deze ruimtes bepaalt door de schuur die daar staat en blijft staan aldus de bewoners. De kleinste ruimte werken we uit als een besloten nis waarvandaan je op een andere manier de tuin in kijkt.

Schuur

De tuinschuur is een gegeven. Voorgesteld wordt om de schuur qua vorm en uitstraling zodanig aan te passen dat de schuur daardoor minder als schuur ervaren wordt maar meer als een element dat bepalend is voor de ruimtes en een kans geeft de blinde zijde van de schuur op te nemen in de scheidingswand van de tuin.

Trap

Tijdens de renovatie van de woning hebben de bewoners gedacht aan een fraaie betonnen trap die de volledige breedte van het woongedeelte omvat. Een te kleine trap is niet alleen gevaarlijk maar heeft een veel minder riante uitstraling.

Schetsontwerp

 

Het schetsontwerp is gemaakt tijdens een SchetsSpreekuur. Dit zijn effectieve gesprekken om in een korte tijd samen de mogelijkheden te verkennen. Een schetsontwerp blijft natuurlijk een schets. Na het schetsontwerp zijn vervolg stappen nodig om de exacte maten te bepalen en vooral ook om te onderzoeken met welke materialen, kleuren en constructies het plan uitgevoerd kan worden.

Lees ook:

Tuinschuur in je tuin

Hergebruik in tuinaanleg

Hergebruik tuinmaterialen

Overkapping tuin

Tuinplannen maken? 5 tips voor een goede start