Hoe kleiner de tuin hoe langer het wensenlijstje. Althans daar lijkt het soms op. Het maken van keuzes is essentieel bij het ontwerpen van een tuin zeker als het een kleine tuin betreft. Hoe ga je daar mee om in een tijd van: lounge sets, overkappingen, (kunst)gras, zonneschermen, Green Eggs, kortom in een tijd waar we de tuin vol lijken te stoppen met een overdaad aan materialen.

Keuzes

Een jong stel schuift aan tijdens het SchetsSpreekuur en vertelt honderduit over de tuin die ze hebben bij het ‘nieuwe’ huis. Een tuin van 9 x 5,5 meter inclusief een schuur. Het verhoudingsgewijs flinke terras bij de woning blijkt onderheid te zijn en dus een vast gegeven. Daarnaast willen ze heel graag een overkapping, bloeiende planten, een gazon en een zonnescherm.

Kwaliteit

Bij het ontwerpen van een tuin is het zaak op zoek te gaan naar de kwaliteit van de tuin. Het leuke is dat die kwaliteit er altijd is. Ongeacht de grootte van de tuin. In dit geval zijn het de beperkte afmetingen in combinatie met de draaiing die de schuur maakte ten opzichte van de woning.

Het gazon laten we vervallen en stellen voor om een grasachtige beplanting aan te brengen. De bestaande schuur integreren we in een prieelachtig bouwwerk waardoor er een groene overkapping ontstaat. Aandachtspunt bij overkappingen is dat je vanuit de woonkamer en het terras zicht hebt op een interessant beeld en niet een donker gat in hoeft te staren. Daarom stellen we begroeiing over het prieel voor. Een groener beeld dat tevens bijdraagt aan de biodiversiteit.

Ontwerp ingrepen

De knik in de tuin versterken we door de introductie van een pad dat hoger ligt ten opzichte van het terras. Het pad krijgt bovendien een opvallende kleur en is ter hoogte van het terras breder dan bij de schuur. Ondanks de beperkte afmetingen komt er veel groen in de tuin. Elke wand en rand grijpen we aan om te vergroenen met klimmers. Omdat het niet anders kan op het terras zijn potten op dit terras heel functioneel. Geen vierkante bakken maar potten met zachtere ronde vormen zodat de ‘harde’ tuin prettiger aan gaat voelen. Het grasachtige middenstuk krijgt meer reliëf door de aanplant van bijvoorbeeld Festuca gautieri.

Meer weten over het SchetsSpreekuur?

Lees ook:

Tuinontwerp Boskoop

Tuinontwerp Breda ‘Boeren Plaatsje’

Tuinontwerp Waddinxveen Particulier

Overkapping tuin

De Levende Tuin