Je vraagt je af wat schilders en tuinontwerpers met elkaar te maken hebben? Het antwoord luidt: ‘in eerste instantie helemaal niets’. Toch zijn er overeenkomsten.

Voor beide vakken heerst er een soort hardnekkige opvatting onder de mensen dat ze het zelf allemaal kunnen. Het tweede aspect is dat, en dat heeft wellicht ook met het eerste punt te maken, schilderwerk vindt men ook altijd te duur. Als je echt gaat rekenen blijken de kosten voor een tuinontwerp bijna symbolisch! En een goed tuinontwerp legt de basis voor veel meer tuinplezier!

Uitbesteden

Laatst hebben wij twee dakkapellen laten schilderen. Dat speelde bij ons al enkele jaren. Doen we het zelf of laten we het doen? Uiteindelijk hebben we besloten het werk te laten doen omdat bij ons erg lastig is een steiger te plaatsen. Aan de voorkant is het te smal en aan de achterkant ligt er een vijver. Deze schilder durfde het aan om het werk te klaren zonder steiger, ladder of andere hulpmiddelen.

Vooruit kijken

Inmiddels zit het verfwerk er op en hebben we de factuur van € 1200,- ontvangen. De mededeling van de schilder was dat het houtwerk aan de zuidkant al ‘ver heen’ was en dat op termijn de kozijnen en de wangen – dat zijn de zijkanten van de dakkapel – vervangen moeten worden. Het vocht zit inmiddels al in het hout. Het kwaad is geschiedt. Dat gaat dus een lieve duit kosten is mijn eerste gedachte. Als we het verfwerk eenmaal in de vier jaar goed hadden geregeld dan verleng je de levensduur aanmerkelijk. Een snel rekensommetje leert dan dat je met slechts € 300,- per jaar al uit de brand bent.

Kosten tuinontwerp

Met het maken van tuinontwerpen ligt het ongeveer hetzelfde. Consumenten hikken in eerste instantie op tegen de ontwerpkosten. Toch als je er over nadenkt en beter kijkt zijn die kosten op langere termijn peanuts zeker als je daar de kosten voor de tuinaanleg tegenover zet.

Over welke kosten praat je dan? Wat zou een tuinontwerp mogen kosten? Laten we eens uitgaan van een rijenwoning met een tuin van ca. 100 m2. Stel dat het tuinontwerp € 1000,- bedraagt en dat je daar een compleet plan voor krijgt bestaande uit een ontwerptekening en een beplantingsplan.

Afhankelijk van welke materialen je gebruikt en welke technische snufjes er zoal in de tuin verwerkt zijn zullen de kosten al snel zo’n € 150,- per vierkante meter bedragen. Dat maakt € 15000,- totaal waarvan de ontwerpkosten nog geen 7% bedragen.

Goede start

In de praktijk blijkt dat zelfs die 7% nauwelijks te realiseren is. Terwijl een geslaagde tuin toch echt begint met een goed tuinplan.

Hoe komt het dat de consument zo weinig over heeft voor het maken van een tuinontwerp? Waarschijnlijk heeft het te maken met een hardnekkige overtuiging dat je dat toch zo even maakt het liefst op de achterkant van een enveloppe? Maar vergeet niet dat het een vak is. Om even een beeld te schetsen er zijn opleidingen op HBO en op Universitair niveau. Architecten zijn vakmensen met een universitaire achtergrond. Tuin- en landschapsinrichters zijn vakmensen met een HBO achtergrond. Vanaf HBO niveau zijn er ontwerp opleidingen. Hoveniers zijn per definitie geen ontwerpers maar vakmensen die tuinen aanleggen en onderhouden. Het is maar dat je het weet!

Vervanging

Uit een wat ouder marktonderzoek is berekend dat de consument jaarlijks enkele honderden euro’s uitgeeft aan beplanting. De meeste van die aankopen hebben te maken met vervanging van beplanting die het niet gered heeft of het gewoon niet lekker doet. Een punt dat je met een goed tuinplan voor kunt zijn.

Basis

Met een goed tuinontwerp leg je de basis voor jarenlang tuinplezier. Je bespaart extra kosten doordat er een optimale afstemming is met de situatie en de beplanting. Bovendien draagt een fraaie tuin bij aan de algehele waarde van de woning.

 

Met goed schilderwerk is het niet anders. Het is meer dan het simpelweg opsmeren van een kleur. Het gaat om een goede voorbereiding van de ondergrond. Waarbij de op te brengen lagen corresponderen met het soort hout, de omstandigheden en niet te vergeten de techniek van het opbrengen van de verf waardoor er een strak beeld ontstaat.