Groen, groener, groenst

Groen! Er zijn allerlei acties waarmee je kunt helpen om de wereld een beetje groener te maken, bijvoorbeeld door bomen te adopteren in het tropisch regenwoud. NL Greenlabel maakt Chinese steden groener lees ik in een artikel van Handel & Techniek.

Kansen

Maar je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om het wat dichter bij huis te zoeken. Je eigen leefomgeving. Ook daar liggen kansen die makkelijk te realiseren zijn en niet veel geld hoeven te kosten.

BuurtBoom

Hoe? vraag je je af? welnu door het planten van een boom in je eigen buurt. Op plekken waar ruimte is. Ik noem het de BuurtBoom.

Buurtbomen zijn bomen voor de wijk. Door de buurt aangeschaft, of door de gemeente ter beschikking gesteld en aangeplant. Kenmerkend voor een BuurtBoom is dat je ze op plekken plant waar ooit iets gestaan heeft. Of het zijn uitgelezen plekken waar de boom het aanzien van een plek aantrekkelijker maakt. Ik kan mij voorstellen dat buurtbewoners dergelijke bomen adopteren, misschien met een naam er bij. Of misschien past het wel heel goed bij een landelijke evenement als Boomfeestdag.

Groener maken

In kranten en bladen roepen we particuliere tuinbezitters op hun tuin groener te maken door het verwijderen van een paar tegels. Gemeenten zouden ook wat kunnen doen met het introduceren en ondersteunen van de BuurtBoom.

CO2 vastleggen

Trouwens het aanplanten van meer bomen zijn een effectief middel tegen de opwarming van de aarde, want bomen leggen met hun groei en vorming van takken en bladeren veel CO2 vast. Bovendien zijn bomen een prima middel om zogenaamde hittestress te voorkomen.

Buurtbomen moeten wel de ruimte hebben om te groeien. Dat wil zeggen een ruime groeiplaats en goede omstandigheden. Anders is het voor korte tijd dat de boom leeft en dat is natuurlijk niet duurzaam. Maar ja daar hebben we natuurlijk de deskundigen voor bij de gemeentes.

Al eerder heb ik wat geschreven over de BuurtBoom naar aanleiding van een ander artikel.