dolfhoutman

Tuinontwerpen

Met het ontwerpbureau HollandsZwartBont ligt mijn focus op tuinontwerpen en het maken van ontwerpen en inrichtingsplannen voor: bedrijfsterreinen, campings, recreatieparken en natuurgebieden.

Dat zijn voor mij belangrijke ‘dragers’ van het landschap.

Met het ontwerpen ga ik uit van ecologische principes en vind ik het belangrijk dat het verhaal van de plek vertelt wordt. Een zorgvuldige inventarisatie en analyse maken om deze reden deel uit van het ontwerpproces.

Hovenier

Na de R.M.Tu.S. in Boskoop ben ik in 1979 een hoveniersbedrijf gestart. Ondanks de economische recessie in die tijd zag ik kans het bedrijf uit te breiden en te professionaliseren. In 1995 heb ik het 6-koppige bedrijf verkocht en ben ik recreatie- en toerisme gaan studeren aan de HR&O in Rotterdam.

Het plan was om een kunst- en cultuur camping op te zetten. Zover is het echter niet gekomen, omdat de destijds gestarte fiets- en wandelexcursies uitgroeide tot bedrijfsuitjes onder de naam BuitenGewoon.

Docent

Na het behalen van mijn docentenakte ben ik vanaf 2001 parttime gaan lesgeven op een AOC en ben ik in 2004 wederom gaan studeren. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan want het werd tuin- en landschapsinrichting op Larenstein in Velp.

Met de succesvolle afronding van deze studie heb ik tevens een belofte aan mezelf ingelost die al vanaf de middelbare tuinbouwschool liep. Het ontwerpbureau HollandsZwartBont was geboren.

Vertellen, beleven en ontwerpen

Of is het ontwerpen, vertellen en beleven? Hoe dan ook met HollandsZwartBont kan ik ontwerpen, als docent vertel ik over landschap en tuinarchitectuur en met bedrijfsuitjes nemen we groepen mee naar prachtige landgoederen waar ze het landschap actief kunnen beleven.

Mijn opdracht is om mensen bewust te maken van hun directe omgeving en de schoonheid van het landschap,  (leren) kijken en beleven speelt daarbij een belangrijke rol. Tuin- en landschapsarchitectuur zijn een middel om die opdracht te verwezenlijken met behulp van tuinontwerpen, ontwerp- en inrichtingsplannen voor campings en bedrijventerreinen.

ing Dolf Houtman