Een overkapping in de tuin is in. Jaarlijks spreek ik zo’n 60 mensen die hun tuin willen veranderen. In 95% van de gevallen speelt de overkapping een rol bij de aanpassing of verandering van de tuin. Voordat je met het bouwen of aanschaffen van een overkapping begint is het verstandig een goed plan te maken waarbij je vooral nadenkt over wat het met de ruimte (en het uitzicht) in de tuin doet. Veel overkappingen zijn te groot ten opzichte van de ruimte. Daarnaast blijkt het daadwerkelijke gebruik van een overkapping in de praktijk tegen te vallen. En dat is natuurlijk toch zonde van zo’n investering.

 
Overkapping over de lengte van de tuin voorzien van lamellen.

Op jaarbasis spreek ik gemiddeld zo’n 60 mensen die ‘iets’ willen met hun tuin; een andere inrichting, meer kleur, de kinderen zijn het huis uit, we worden wat ouder enzovoorts. In bijna 95% van de gevallen geeft men aan een overkapping te willen in de tuin. Ons advies: denk goed na over wat je precies wil met de overkapping en misschien belangrijker wat zo’n overkapping doet met de overgebleven ruimte in de tuin.

Schuur

Voor een wat ouder echtpaar besluiten we om de schuur die zich rechts achter in de tuin bevindt te verbinden met een langwerpige overkapping richting de tuin. Het voorstel is om de stenen schuur volledig op te nemen in de overkapping. Gelukkig zit de deur aan de kopse kant zodat we voor kunnen stellen om de blinde muur te bekleden met een ‘zachter’ materiaal. Dit materiaal (hout) trekken we door over de bestaande schuttingen zodat het gebaar groter wordt en het allegaartje aan materialen, kleuren en richtingen verdwijnt.

Lamellen

De schuur is drie meter breed en die breedte nemen we als uitgangspunt voor het zitje onder de overkapping. Deze overkapping volgt de lengte richting van de tuin en sluit aan op het terras dat grenst aan de woonkamer. We besluiten de overkapping een ‘zachte’ verloop te geven richting het woonhuis; het eerste deel is waterdicht waarna het dak overgaat in een Louvre-achtige plafond. Tussen overkapping en terras plaatsen we een houten portaal zodat de twee ruimtes gescheiden worden.

Besloten tuin

Omdat de overkapping in de lengte richting van de tuin geprojecteerd is ontstaat er vanzelf een as over de lengte richting en een tweedeling van de tuin. In dat deel besluiten we een besloten tuin te maken met gras en borders. Een zitbankje fungeert als Eye catcher en tevens als extra zitplek.

Met dit ontwerp ontstaat er een interessante tweedeling met een formeel karakter.

Meer weten?

Lees ook:

Overkapping

Wilde tuin in Zoetermeer

Hoogteverschil

Tuinschets hoekwoning aan water in Gouda

Hergebruik tegels

Trap in de tuin