Plant zoveel mogelijk bomen! Want bomen dragen bij aan een beter milieu. En … bomen redden levens staat er geschreven in ons lokale krant de “IJssel en Lekstreek” van februari 2015.

Fijnstof en CO2

Bomen halen fijnstof uit de lucht, leggen CO2 vast en produceren zuurstof. Drie serieuze redenen om serieus na te denken over het aanplanten van meer bomen. belangrijk bij het aanplanten van bomen is dat je rekening houdt met goede voorwaarden voor de groeiplaats en misschien nog belangrijker dat je het soort boom aanpast op de omstandigheden.

Soort keuze

Anders gezegd kies een boom die op die plek het beste past. Zowel wat betreft grootte, vorm, sierwaarde en eisen die de boom stelt aan de groeiplaats zoals voedingstoestand, zuurgraad, waterhuishouding en doorwortelbare ruimte.

Voor mij zijn 2 argumenten doorslaggevend om actief na te denken over het aanplanten van bomen:

  1. bomen vangen fijnstof af en
  2. bomen nemen CO2 op

Daarnaast produceren bomen natuurlijk zuurstof maar vergeet niet dat ze ‘s avonds, als de zon niet schijnt, zuurstof gebruiken ten behoeve van de ademhaling. Onduidelijk is hoeveel zuurstof de boom per saldo aan zuurstof produceert. In dit verband is het interessant te melden dat algen verantwoordelijk zijn voor 90% van alle zuurstof op aarde.

Om je een idee te geven; een boom met een bladerdak van 150 m2. produceert in een groeiseizoen zoveel zuurstof dat een mens er een jaar van kan leven. Een volwassen boom kan wel 1 ton aan fijnstof uit de lucht halen in een jaar tijd (bron: Handel & Techniek).

Ook een boom planten?

Wil je weten welke boom er bij jou in de tuin of in de bedrijfstuin of camping geplant kan worden? Stuur een mail, dan maken we een vrijblijvende afspraak.

Meer weten?