Soms is een ontwerpopdracht zo leuk omdat de omstandigheden bijzonder zijn.

Twee betrekkelijk kleine ruimtes zijn aan elkaar gekoppeld met een pergola. De ruimtes zelf zijn eenvoudig gehouden om zoveel mogelijk zit- en bewegingsruimte te hebben. Het resultaat is een interessante patiotuin.

Patiotuin

In dit voorbeeld is er sprake van een binnentuin-achtige situatie omdat de ruimtes omsloten zijn door een variatie aan wanden, gevels en houten betimmering. Juist dat effect van ingeslotenheid maakt deze tuin bijzonder. Het voelt als een patiotuin.

Afmeting

De grote ruimte beslaat zo’n 10 x 4,5 meter en de kleine ruimte is niet groter dan 6 x 3 meter. Twee kleine ruimtes die bereikbaar zijn via een kleine opening ter grootte van een deur van 80 cm.

Pergola

Omdat het aantal vierkante meters voor groen en borders beperkt is spelen de wanden en het denkbeeldige plafond in de vorm van een pergola een belangrijke rol. De pergola vormt een doorgaande lijn en verbindt de grotere met de kleinere ruimte.

Functies

De wens om buiten te eten en te zitten kan met de grotere ruimte worden gerealiseerd. Eten kan prima onder de pergola terwijl een luxe lounge bank tegen de muur staat zodat de tuineigenaren volop van de zon kunnen genieten. Vanuit de woning is er sprake van een hoogte verschil van zo’n 60 cm. Direct naast de achterdeur is er een poort die toegang geeft tot de tuin. De dorpel van de poort ligt nagenoeg op het niveau van het maaiveld. Om die reden is er een multifunctionele trap bedacht die fungeert als bordes, zitgelegenheid en sculptuur die plaats biedt aan een boom.

Jacuzzi

De kleinere ruimte komt hoger te liggen met een houten vloer zodat de jacuzzi ten opzichte van de vloer verdiept is waardoor de opstap laag kan blijven. De houten vloer is volledig omzoomd door grasachtige beplanting zodat er een eigentijds beeld ontstaat. Een goede verlichting doet de rest. Via een trap is de jacuzzi te bereiken.

Lees ook: