Een enkele keer komt het voor dat je weinig tot geen aanknopingspunten hebt voor het tuinontwerp. De omgeving is nieuw, geen verwijzingen naar het verleden en een paar meter opgebrachte grond in de nieuwe wijk. Het is dan even zoeken naar een thema dat klopt. Trap in de tuin is hier een voorbeeld van.

Aanknopingspunten

Om een interessant tuinontwerp te maken zijn handvatten, aanknopingspunten onontbeerlijk. Er moet iets zijn waar je je hele verhaal op kunt baseren.

Trappen

Deze jonge vrouw heeft wat met trappen en gebogen lijnenvertelde ze. Het toeval wil dat er een hoogteverschil in de tuin zit aflopend van de woning naar de sloot, een hoogteverschil van ongeveer 1 meter. Voldoende om twee keer een niveau in de tuin aan te brengen. We besluiten de trap elementen zodanig op te waarderen dat het naast trap ook zitelement, opbergelement en architectonisch element is. Elementen waarmee je de tuin kunt opdelen.

Gebogen lijnen

De gebogen lijnen waren een wens van de opdrachtgever en geven beweging aan de tuin. Het hoofdterras leggen we iets van de gevel af zodat er vanuit de woonkamer zicht is op groen. Dat heeft ook te maken met de zonnestand want deze tuin ligt pal op het noorden waardoor er dicht bij de gevel sprake is van een slagschaduw. Relatief kleine, maar slim geplaatste plantvakken zullen zorgen voor een groene indruk. De tuinschermen die vanuit de bouw worden geplaatst laten we begroeien.

Vlonder

De vlonder die de aannemer standaard aanbrengt bij de nieuwbouw kunnen we nog net op tijd aanpassen met een schuine lijn en een trap die geïntegreerd is in het plan. Zo voorkom je dat de steiger een vreemd element wordt zonder aansluiting met andere onderdelen in de tuin.

Beplantingsplan

Omdat het stel aangegeven heeft weinig tijd te willen besteden aan het tuinonderhoud, kiezen we voor beplanting waarvan we van te voren weten dat het makkelijk planten zijn. Planten die sierwaarde hebben en waarvan sommige groen blijven in de winter.

 

Lees ook: