Met het maken van een tuinontwerp zoek je als ontwerper naar de, wat zo mooi heet: ‘de geest van de plek’. Dat is wat de plek bijzonder maakt of kenmerkt vaak zal dat in combinatie zijn met de wensen van de opdrachtgever en de context. Tuinontwerp Maasland geeft een ‘draai’ aan de knik!voorbeeld van een tuinontwerp waarbij de draaiing in het kavel als uitgangspunt genomen is.

Maasland

De tijd is voorbij dat er massale woonwijken gebouwd worden met dezelfde woningen. In Maasland, een landschappelijk gelegen dorp net even ten noorden van Maassluis, is een kleinschalig nieuwbouw project. Opmerkelijk genoeg ligt het nieuwbouw project midden in de polders, het heeft geen directe aansluiting met de bestaande woonkern. De toegangsweg loopt langs een boezem met oer-Hollandse taferelen, polders, molens en veel grasland. Schipluiden schurkt tegen Maasland aan. Heel veel mooier kan het volgens mij niet worden.

Retro architectuur

De woningen vallen op door het retro karakter. Een zekere variatie in de gevels, kleinschalige uitstraling en gemêleerd metselwerk dat qua kleur ergens tussen warm grijs en donker rood/bruin in ligt. Het kwaliteitsniveau van de gebruikte materialen ligt hoog: hardstenen trottoirbanden, zware houten voordeuren, kwaliteit metselstenen en trasramen in de gevel, er mankeert niets aan de kleurstellingen.  En ondanks de architectonische aandacht voelt het vreemd. Het project ligt middenin de polders en verwijst naar iets wat daar op die plek nooit geweest is. Het mist aan eigenheid concludeer ik als ik weer terug naar kantoor rijd. Het is retro architectuur, behoudend, er is geen nieuwe vormtaal te ontdekken zoals je dat bijvoorbeeld wel hebt in de tuinstad Vreewijk in Rotterdam of wat te denken van …

Terug naar de tuin want daar kwam ik voor. Het eerdere plan dat door een hovenier gemaakt is kan de goedkeuring van deze jonge mensen niet wegdragen en ik kan me er iets bij voorstellen. Het is een zielloos plan dat zo te zien ook heel snel gemaakt is; geen samenhang, geen leidend idee en vooral clichématig ingericht.

Tuinontwerp Maasland

In het tuinontwerp Maasland nemen we de ‘knik’ die in de tuin zit als uitgangspunt. Met een studie zoeken we naar het maximale draaiingseffect. Een pad dat schuin door de tuin gelegd wordt verbindt terras, border en schuur. Ter hoogte van de schuurdeur snijdt een tweede pad door het eerste heen. De verbreding die daar ontstaat is nodig om makkelijk met een fiets uit de schuur te kunnen.

Boerenbont

Het ambachtelijke dat verweven is met de architectuur van woningen wordt vertaald naar het patroon van boerenbont. Dat ruitje hanteren we als organiserend principe voor de border waar zich de draaiing van de tuin afspeelt.

Vlonder

De beëindiging van de tuin wordt door een vlonder bepaalt. Jammer genoeg hebben de opdrachtgevers afgezien van het idee de vlonder op waterniveau dus lager in de tuin te leggen. Een aflopend maaiveld had de tuin niet alleen spannender gemaakt maar er ook voor gezorgd dat de vlonder een meer aangename – windarme – plek had geworden dan nu het geval is.

Lees ook: