‘Te diep in het materiaal zitten”  brengt je in de meeste gevallen niet verder! Daarmee bedoel ik dat alleen maar denken vanuit materialen en functies meestal niet zal leiden tot een creatieve doorbraak! Begin met een tuinschets en laat alle praktische zaken in eerste instantie los. Tuinschets Gouda is zo’n voorbeeld dat juist door loslaten geleid heeft tot ‘De bamboe tuin’.

Vlonder tuinschets Gouda

Een man en een vrouw van middelbare leeftijd melden zich. Hij begint vrijwel direct over de vlonder bij de woning. “de vlonder moet in de breedte komen” weet hij. De barbecue kan tussen de plantenbak en de schuur en de plek naast de schuur is erg makkelijk om de fietsen te plaatsen als ze uit de schuur gehaald zijn. Tegenover de schuur zou een cirkelvormige plantenbak kunnen komen. Na veel tekenwerk en het zoeken naar variaties op rechte en ronde vormen is het stel niet veel verder gekomen.

Schuur

Opmerkelijk aan de tuin is dat er een opvallend langwerpige schuur in de tuin staat. Met krap 5 meter breed en nauwelijks 10 meter lang is de tuin beperkt terwijl de schuur ruim 3 meter lengte heeft en een breedte van bijna 2 meter. Ik besluit de lengtewerking die veroorzaakt wordt door de schuur als uitgangspunt te nemen en het lengte effect nog meer te overdrijven. Omdat het vlonderverhaal meerdere malen in het gesprek terugkomt besluit ik dat gegeven te gebruiken en de hele tuin te ‘verharden’ met vlonderdelen die we ook nog in de lengterichting leggen. Mijn gesprekspartners hebben even tijd nodig daarom besluit ik in een snelle ruimtelijke tekening te laten zien wat ik bedoel. De eerder getekende border die als een losstaand element zich in de tuin bevindt vergroot ik zodanig dat daarmee het hele tuindeel naast de schuur er mee bestrijkt wordt. Direct erachteraan haast ik me te zeggen dat er uitsparingen in het groen komen waar de fietsen, de containers en andere praktische zaken een plek kunnen krijgen.

Omklappen beeld

Met deze eenvoudige  ingreep is het hele beeld omgeklapt. Van een grote open ruimte met af en toe een bak naar een groene ruimte met af en toe een uitsparing!

Man en vrouw geven enthousiast aan dat ze een voorliefde hebben voor grassen en bamboe hetgeen prima past in combinatie met een vlonder.

De man laat een voorbeeld zien van de kunststof vlonders waar hij aan denkt. De bekende holle delen met een fijne groef die in grijze, antraciete en terraskleur te krijgen zijn. Geen ideaal en ook geen fraai materiaal. Een goed alternatief zijn de zogenaamde Solumvloeren. Gemaakt van hergebruikt materiaal. Niet heel voordelig maar wel een heel behoorlijk alternatief voor vlonders die heel dicht komen bij het beeld van echte houten vlonders.

Bomen

Bomen mogen niet ontbreken in een tuin. Zonder boom geen plafond! Veel mensen denken bij een boom aan een tientallen meters hoge boom en komen dan met het voorstel een ‘boom’ van 3 meter te planten. Bedenk dat je voor een goede ruimtelijke werking een boom van een zeker formaat nodig hebt. Het leuke is dat je langs de stam de tuin in kijkt waarmee je zowel de suggestie van ruimte maakt als het beeld interessanter maakt.

 

Lees ook: