Hoog en laag tuindeel

Je komt het vaker tegen; een tuin aan het water. Waarbij het achterste gedeelte van de tuin lager ligt en vanuit het huis aan het oog onttrokken is. Vaak net even te smal om er lekker te kunnen zitten, waardoor

schetsontwerp Gouda HollandsZwartBont

het niet gebruikt wordt en er nauwelijks relatie is met het water door het gebruik van verkeerde materialen.

In dit plan speelt de overkapping in combinatie met de loungebank een multifunctionele rol om het hoge tuindeel van het lage tuindeel te scheiden.

Omgeving

Wat opvalt aan deze plek is het fijne uitzicht: veel water, groen en een poldersfeer door de combinatie van knotwilgen, slootkanten en water. Hollandser kan haast niet.

De breedte van de tuin is een kleine 7 meter de diepte tot aan het talud zo’n 5 meter. De totale lengte van de tuin inclusief talud is ruim 7 meter. Er zijn twee kleine kinderen dus veiligheid in relatie tot het water is een voorwaarde.

‘s Zomers staan de knotwilgen in blad en is de inkijk in tuin en woning te doen. ‘s Winters is dat anders dan is de krappe 5 meter van het fietspad tot aan de tuin te klein en is er te weinig privacy om je prettig te voelen.

Tuinwensen

De wensen zijn dit keer bescheiden: een barbecue en een overkapping, daarnaast is het belangrijk om veiligheid te creëren voor de twee jonge kinderen.

Hoog/laag scheiding

Besloten wordt om de overkapping te gaan beschouwen als een boothuis. Een overkapping, passend bij de omgeving; het water, het polderachtige en de landelijke sfeer. Eigenlijk is het niet meer dan een prieel bestaande uit twee royale loungebanken. De ene bank bevindt zich op het hoge niveau en is naar de woning toegekeerd. Met ronde hoek uitgevoerd zodat de aanwezige ronde tafel er mooi bij past. Een trap geeft toegang tot het lagere deel met eveneens een comfortabele loungebank 80 cm. lager. In het meubel is een barbecue opgenomen dat zowel vanuit het lage deel als het hoge deel bereikbaar is.

Beplanting

De twee zitplekken zijn overkapt met houten balken die desgewenst begroeid zijn met klimmers zoals druiven. Een boom is op een strategische plek in de hoek geplaatst en ‘prikt’ door het balken dak heen. De boom verschaft aan de bovenzijde van de tuin de nodige beschutting en verzachting.

Privacy

Privacy wordt verkregen door het plaatsen van een schutting waarbij de hoogte van de schutting is gebaseerd op het patroon van het metselwerk in de gevel. In het lagere tuindeel aan het water wordt de privacy verkregen door het planten van rietsigaren in de waterkant; Typha angustifolia. Deze rietachtige plant kan met gemak een hoogte bereiken van 2 meter. Voldoende dus om vrij te zitten. Vanuit het huis zijn de rietsigaren zichtbaar en dus versterken deze waterplanten de relatie met het water dat een kwaliteit van deze plek is.

Terras

Het bovenste terras blijft zoals het is. Wel adviseren we in de stroken verharding een klinkerrand over de breedte aan te brengen die dezelfde kleur heeft als de metselsteen in de gevel. Een eenvoudige en budgettair vriendelijke ingreep met een groot effect voor de uitstraling van het terras.

Schetssessie?

Schetssessies zijn er elke week. Het werkt heel eenvoudig stuur een mail naar info(at)hollandszwartbont.nl. We nemen contact met je op voor het maken van een afspraak. In een uur kunnen we veel doen.

Lees ook:

Overkapping tuin: https://www.hollandszwartbont.nl/overkapping-tuin/

Graag tot dan

Dolf Houtman