Het lastige met tuintrends is is dat (bijna) iedere tuinbezitter om het zelfde vraagt. Adviseren over tuininrichting gaat dan al heel snel over ‘De Grote Drie’: overkappingen, dakplatanen en grote tegels.

Functioneel

Als adviseur/tuinontwerper probeer je nu juist iets bijzonders aan de plek toe te voegen. En dat is al geen gemakkelijke opgave als je je bedenkt dat ongeveer de helft van alle rijenwoningen een tuin met een schuur hebben in een afmeting van om en nabij 5/6 meter breed en een meter of 10/12 lang.

Wensenlijst

Functionele tuinen dus waar bewoners er over het algemeen ook nog een behoorlijke wensenlijst op na houden. Naast het zonneterras, wil men een tweede terras in de schaduw liefst met overkapping, de loungeset moet een plek, kinderen willen ergens spelen en zonder veel omwegen moet je van woonhuis naar schuur kunnen lopen. Tegelijkertijd moet de tuin ‘er uit springen’ (met dank aan Pinterest) en oh ja de tuin moet groen zijn maar met zo weinig mogelijk onderhoud.

Kansen

Dat is ongeveer de situatie waar ik in 9 van de 10 gevallen mee te maken krijg. Toch zijn er kansen genoeg. Maar om het optimale uit een tuin te halen zal de opdrachtgever ook wat water bij de wijn moeten doen.

  •  Er zullen keuzes gemaakt moeten worden want niet alles kan in een tuin van beperkte omvang. Ga je die overkapping ook echt gebruiken en is die enorme loungeset op dat net te kleine terras nou wel zo handig?
  • Het tweede zijn de trends zelf. Denk zo min mogelijk vanuit trends en zoveel mogelijk vanuit ruimtelijke kwaliteit. Trends zijn tijdelijk – ruimtelijke kwaliteit is blijvend en maakt het verschil of jouw tuin door de jaren heen spannend blijft.
  • Het derde is; maak als opdrachtgever een duidelijke keuze voor een opdrachtnemer waar je een klik mee hebt en trek wat geld uit voor een behoorlijk ontwerp. Want juist dat ontwerp legt de basis voor al je tuinplezier. Bezuinigen op een tuinontwerp is helaas aan de orde van de dag en tegelijkertijd het domste wat je kunt doen als je een interessante tuin wilt die ook functioneert door de jaren heen. Vergeet het shoppen en surfen op het net maar treed in contact met een tuinontwerper van vlees en bloed.

Ontwerpers

Goede ontwerpers zijn op allerlei manieren te vinden. De NVTL, de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten is misschien wel de meest gerenommeerde branche organisatie waar je zelfs ontwerpers vindt met een academische scholing.

Verschillen

Wat is het verschil tussen een hovenier en een ontwerper vraag je je misschien af? Welnu dat verschil is het beste duidelijk te maken met het voorbeeld van aannemers en architecten. Er zijn aannemers die ook best huizen kunnen tekenen, maar architecten hebben architectuur gestudeerd ze zijn er voor opgeleid om ruimtelijk te denken. Aannemers voeren het ontwerp uit en zullen met ondersteunende adviezen komen hoe iets anders kan binnen het gegeven van het ontwerp. Van diezelfde verhouding is ook sprake in de groenwereld. Ontwerpers en tuin- en landschapsarchitecten denken ruimtelijk en kijken naar het grotere geheel – hebben overzicht en weten de ‘geest van de plek’ te duiden. Hoveniers voeren de plannen uit.

Lees ook: