Ze bestaan nog wel of beter we merken het dat jonge mensen steeds groener denken. In deze versteende tuin in Zoetermeer komt bijna voor elke tegel een plant terug. Benieuwd wat er voor nodig is om een wilde tuin te maken?

Situatie

De uitgangssituatie zal voor veel mensen bekend zijn: een hoekwoning van een rij, een schuur in de tuin, omheind met schuttingen en volledig betegeld. De tuin heeft een afmeting van ca. 8 x 11 meter. Het huis is uit de jaren zestig en heeft een opvallend leuk schuurtje, gemetseld en met een zadeldak. Verder valt op dat de schuur niet achterin de tuin staat maar juist vooraan. op ongeveer vier meter afstand van de tuindeur.

Wensen

De wensen zijn: moestuin, veel groen, lekker rommelen in de tuin, tweede schuur voor de fietsen, barbecuen, zitje in de schaduw.

Schuur

We stellen direct voor om het schuurtje aan te grijpen om tot een logische tweedeling in de tuin te komen. De goot- en noklijn trekken we met stalen ‘kas’ profielen door over de volle breedte van de tuin. de vorm doet sterk denken aan een kas maar werkt feitelijk als een pergola. Een zijde richten we in als moestuin.

De tweede gewenste schuur plaatsen we aan de oostkant zodat er een binnenplaats ontstaat tussen bestaande schuur – woning en -tweede schuur. Wanden worden allemaal begroeid. De wand van de tweede schuur krijgt het uiterlijk van een groot kruidenrek.

Pergola

Onder de pergola door kom je op het achterste deel van de tuin. Daar bevindt zich het schaduw terras onder een groep Vijgenbomen. De bloembak trekken we aan alle zijden door. De bestaande houten rand verzachten we door daarvoor een paar tegels te verwijderen en er planten in te zetten.

Verharding

Voor alle verharding geldt dat we streven naar een soort verharding dat diverse malen gerepareerd is op een niet zo nette manier waardoor er voegen en gaten ontstaan. Deze voegen en gaten zijn begroeid met bijvoorbeeld Thijm zodat het lekker gaat ruiken als je er overheen loopt.

Deze tuin is niet alleen groen maar ook heel budgettair vriendelijk. Wel komt het erop aan de elementen die er zijn zoals de ‘kaspergola’ en de verharding goed aan te pakken met toepassing van de juiste materialen.

Meer weten? stuur je mail naar info@hollandszwartbont.nl en lees bijvoorbeeld ook:

hergebruik tegels

tuinschuur in je tuin

hergebruik in tuinaanleg