Visie

De naam HollandsZwartBont is afgeleid van de Hollandse zwartbonte koe. Zonder deze koe zou ons veenweidegebied er niet uitzien zoals we het nu kennen. Open, vlak, ruim, groen en waterrijk. De koe als grazende ‘ruimtemaker’ staat symbool voor ons ontwerpvak en voor het prachtige Nederlandse landschap.

De ontwikkelingen in stad en platteland leggen een beslag op dit buitengewone natuurschoon. Klimaatverandering dwingt ons om anders naar onszelf, onze omgeving en het milieu te kijken. Vervolgens moeten we daar ook naar handelen. Het doel van HollandsZwartBont is om Nederland open, groen en leefbaar te houden. Deze visie streven onze tuinontwerpers in alle opdrachten, projecten en nevenactiviteiten na.

Het accent van onze ontwerpen ligt daarom ook op ecologie, duurzaamheid en hergebruik van materialen. Een groene en duurzame tuin ontwerpen is geen vanzelfsprekendheid. Het vergt uitgebreide kennis over ecologie, bodem en water. De bestaande situatie is altijd het vertrekpunt van onze analyse. De opdrachtgever en zijn omgeving staan daarin centraal. Met elkaar gaan we op zoek naar inspiratie, antwoorden en oplossingen.

Team

Ir. Peter Kroesen
Tuinarchitect

Peter Kroesen heeft in 2002 zijn master in Architectuur aan de RWTH in Aken (Duitsland) behaald. Peter start als freelance architect om vervolgens bij een architectenkantoor in de Provence (Frankrijk) aan de slag te gaan. Bijna twaalf jaar lang helpt hij opdrachtgevers met de renovatie en verbouwing van hun huis. De combinatie van een totaalconcept; ontwerp van interieur en exterieur komt veel voor. Zo ontdekt Peter dat zijn echte passie bij tuinen ligt. Hij start in 2017 met de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie die hij in 2018 afrondt. Vanaf die tijd vertaalt hij zijn jarenlange kennis naar tuinontwerpen voor HollandsZwartBont.

"Iedere plek heeft een groene geschiedenis. Waar nu een huis staat was oorspronkelijk natuur. Als je buiten de stadsgrenzen kijkt, zie je dit nog vaak terug in het landschap. Wij geven de natuur weer de ruimte in de stad. Kijk om je heen en ervaar het zelf."


Focus op de plek

Iedere ontwerpopdracht draait om een bijzondere plek en context; een tuin, een schoolplein, een natuurgebied. Iedere opdracht vertelt een uniek verhaal over de plek en haar gebruikers. Peter inventariseert, onderzoekt en ontdekt het karakteristieke van de locatie. Als ontwerper creëert hij duurzame oplossingen. Het resultaat: een ontwerp dat naadloos aansluit bij het verhaal van de opdrachtgever.

Ing. Dolf Houtman
Tuin- en landschapsontwerper

Na zijn studie aan de R.M.Tu.S. in Boskoop richt Dolf Houtman in 1979 zijn eigen hoveniersbedrijf op. Dit bedrijf verkoopt hij in 1995 waarna hij een studie recreatie- en toerisme en milieukunde oppakt. Na het behalen van zijn docentenakte gaat hij vanaf 2001 parttime lesgeven op een AOC. In 2004 besluit Dolf om weer de studieboeken in te duiken. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit keer kiest hij voor de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de hogeschool Larenstein in Velp. In 2009 richt hij ontwerpbureau HollandsZwartBont op.

"Ontwerpen gaat over het vertellen van een verhaal. Een heel persoonlijk verhaal waarin de gebruikers, de plek en de context een hoofdrol spelen. Als ontwerper creëer je samenhang en voeg je betekenis toe. Of het nu gaat om een kleine ruimte zoals een tuin of een grotere ruimte zoals een park. Ik help je graag met dat verhaal!"

Focus op ecologie

Campings, recreatieparken en natuurgebieden zijn voor Dolf belangrijke ‘dragers’ van het landschap. Met ecologie als basis duidt hij de kwaliteit van deze plekken en verbindt ze met het omliggende landschap. Naast sfeer en een sterke identiteit van de locatie, spelen bewustwording, (leren) kijken en de beleving van de gebruiker een belangrijke rol. Het resultaat: een ontwerp dat je raakt en opgaat in de natuurlijke omgeving.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze agenda, tips en adviezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Ieder kwartaal een korte update over de laatste trends in het groen.

Inschrijven

Volg ons online op

Adres

Belgiëlaan 1A5
2391 PH Hazerswoude-Dorp

contact

Telefoon: 010 - 284 77 06
Mobiel: 06 - 54 70 00 44
E-mail: info@hollandszwartbont.nl 

© 2021 HollandsZwartBont