Archetype

opdracht

Tuinontwerp en beplantingsplan

opdrachtgever

Particulier

oppervlakte

365 m2

1. Weiland


Uitdaging hier is om de betrekkelijke diepte een maximale diepte suggestie te geven. Verharding ligt niet in de lengte maar in de breedte van de tuin. Het patroon is een verbeelding van het oorspronkelijk noord-zuid verkavelingspatroon. De balken verspringen verschillend in. De restruimtes beplanten met blauw/grijzig/groene beplanting met een fijne textuur – alsof je over de ‘einder’ kijkt. Horizontaal (wollige beplanting) zetten tegenover ijle verticale beplanting (hoogte 180/200 cm.).


De overkapping is precies daar geplaatst waar de toekomstige garage van de buren komt. De afmetingen corresponderen bovendien precies met de afmetingen van de aanbouw van de bijkeuken. Dit is belangrijk omdat de westgevel aangemerkt is als beeldbepalende gevel. Door dezelfde afmetingen en hoogtes (volumes) aan te houden doet de overkapping geen afbreuk aan het aanzicht. Het houten balkenterras loopt door tot onder de overkapping. De overkapping is op een eenvoudige wijze geconstrueerd.

2. Boomgaard


De boomgaard bestaat voornamelijk uit gazon – omsloten door een beukenhaag. Aan de westzijde oude knoestige hoogstam fruitbomen. Het schuine pad vanaf de voortuin eindigt in een aantal stroken die bijna ‘opgelost’ zijn. Ze liggen niet meer strak aan elkaar maar verspreid in het gras. Tegen het huis aan ligt een border. Deze wordt ingericht als moestuin met kruiden. Deze plek zorgt voor de nodige privacy.

3. Landweg

De schuine lijnen stellen e karrespoor voor. Daar waar de twee banen elkaar ontmoeten ontstaat een breder deel dat de entree markeert. Er wordt met duurzaam materiaal gewerk dat het ambachtelijke accentueert. Snij en knipwerk van de twee verhardingsmaterialen zorgt voor een interessant patroon. De beplanting prikt op verschillende plaatsen door de verharding heen alsof het ‘toevallig’ opgekomen is.


Drie markante en klassieke bomen, zoals Magnolia, geven de voortuin een tijdloze uitstraling. De eigenzinnige schuine lijn in de voortuin benadrukt de lengte van de tuin. Bovendien zorgt deze schuine lijn voor een verbinding van het parkeerdeel, entree en zijtuin.

No items found.
terug naar overzicht

Volg ons online op

Adres

Belgiëlaan 1A5
2391 PH Hazerswoude-Dorp

contact

Telefoon: 010 - 284 77 06
Mobiel: 06 - 54 70 00 44
E-mail: info@hollandszwartbont.nl 

© 2021 HollandsZwartBont