Slagenlandschap

opdracht

Verkennend landschapsplan

opdrachtgever

Particulier

oppervlakte

5 hectare

Context

Het slagenlandschap aan de noordkant van de 's Gravenweg laat langgerekte en smalle kavels zien. Dit fraaie gebied was van oorsprong moerassig en zompig. De kavels zijn omringd door sloten zodat de ontwatering optimaal kon plaatsvinden. Zo ontstond een rationeel en geordend landschap.

Op een van deze laatste stukken slagenlandschap heeft de gemeente nieuwbouw plannen. Op vijf hectare moeten zo’n 300 woningen verschijnen. Verontruste omwonenden hebben HollandsZwartBont gevraagd de kwaliteiten van het gebied te onderzoeken en een tegenvoorstel te ontwikkelen.

Concept

Als je over de ‘s Gravenweg rijdt, een oude verbindingsweg, dan zie je een afwisselend beeld van boerderijen, nieuwbouw en weilanden met grazende paarden en schapen. We hebben vooral gekeken naar wat die plek uniek maakt en hoe we aanwezige kwaliteiten kunnen versterken.

Het idee is om de laagste kavels verder af te gegraven. Zodat dee hoogste kavels nog hoger komen te liggen. Op deze manier krijgt elke kavel een eigen identiteit. Dat resulteert in een specifieke flora- en fauna.

Landschapsontwerp

Weilanden met alleen fraaie flora en fauna is niet voldoende. Daarom is het gebied voorzien van wandelpaden, fietspaden, een vogeluitkijkpost, een trekpont en een kunstwerk. Dat kunstwerk markeert het hoogteverschil tussen het oude veenweidegebied en het lagere ontveende gebied. In het ontwerp is ruimte voor woningbouw en een fraaie ‘Stadsentree’ gecreëerd. Storende bebouwing langs de randen wordt gecamoufleerd met groen.

No items found.
terug naar overzicht

Volg ons online op

Adres

Belgiëlaan 1A5
2391 PH Hazerswoude-Dorp

contact

Telefoon: 010 - 284 77 06
Mobiel: 06 - 54 70 00 44
E-mail: info@hollandszwartbont.nl 

© 2021 HollandsZwartBont