Tuintips voor een goede start

February 5, 2021

Tip 1: Neem de tijd

Laat de tuin zoals die is eens op je inwerken. Wat valt je op? Waar is de lekkerste plek in de zon? Hoe reageert de grond? Hoe is het uitzicht? Let daar eens goed op. Neem de tijd om plannen te maken terwijl je ondertussen goed kijkt hoe de tuin zich ontwikkelt.

Tip 2: Maak een wensenlijst

Veel mensen weten wel aan te geven welke onderdelen ze in de tuin willen hebben. De een is daar duidelijker in dan de ander. De onderdelen variëren van een zonneterras, een overdekt terras met loungeset, een beschutte plek voor de fietsen of oplaadpunt voor de auto.

Maak voor jezelf een wensenlijst met tuinonderdelen die absoluut niet mogen ontbreken. Deze wensen blijken heel vaak functies die in de tuin plaatsvinden. Functies herken je doordat je deze kunt vervangen door een werkwoord:

  • terras > zitten
  • bloemenborder > kijken/genieten
  • entree > ontvangen
  • auto’s > parkeren

Geef de functies vervolgens een plek in de tuin. Met dit vlekkenplan kun je al heel goed het gesprek aangaan met een tuinontwerper.

Tip 3: Geef betekenis aan je tuin

Functies en betekenissen worden nogal eens door elkaar gebruikt. De betekenis die de tuin of tuinonderdeel voor je heeft is voor de tuinontwerper van belang omdat dit een uitgangspunt is voor het tuinontwerp.

Zo kan de betekenis van een terras voor de een een gezellige ontmoetingsplek zijn met veel vrienden. Terwijl een ander er een rustige en besloten plek mee bedoelt. Dat levert behoorlijke verschillen op in zowel afmeting als de keuze van het materiaal. Vraag je dus bij elk onderdeel af hoe belangrijk het voor je is en wat je ermee wil doen.

Tip 4: Laat je inspireren

Denk nog niet in materialen maar eerst in sfeer, betekenis en beelden. Zoek daar later pas de materialen bij. Materialen zijn bedoeld om jouw ideeën uit te drukken. Dat is een stap die later bij het invullen van het ontwerp aan de orde is.

Maak eerst een moodboard of sfeercollage. Zoek sfeerbeelden op internet die je aanspreken en verzamel deze. Je kunt ook een digitaal moodboard aanmaken op Pinterest. Breng een bezoek aan modeltuinen zoals de Tuinen van Appeltern. Of boek een inspiratiesessie en laat je inspireren door onze tuinontwerpers. Kortom, verdiep je in de sfeer die bij jou past.

Tip 5: Werk met professionals

Laat je tuin ontwerpen door erkend vakmensen. Een doordacht plan betaalt zichzelf altijd terug. Een goed tuinontwerp:

  • voegt meerwaarde toe;
  • voorkomt extra kosten en onnodig onderhoud;
  • stemt huis en tuin op elkaar af;
  • resulteert in jarenlang tuinplezier.

Een tuinontwerp kost geld, een tuin aanleggen nog veel meer. Bedenk dat goedkoop, duurkoop is. Bezuinig daarom nooit op het tuinplan of ontwerp. De ontwerpkosten zijn maar een fractie ten opzichte van de werkelijke aanleg- en onderhoudskosten.

Een goed tuinontwerp gaat jarenlang mee. Bovendien kun je verschillende tuinonderdelen aanpassen zonder dat er gelijk een heel nieuw plan voor nodig is. Goede tuinontwerpen zijn maatwerk. Plannen die specifiek voor jou en jouw plek gemaakt zijn. Ze blijven daarom interessant en spannend.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over onze werkwijze of heb je interesse in een inspiratiesessie? Neem contact met ons op.

terug naar overzicht

Volg ons online op

Adres

Belgiëlaan 1A5
2391 PH Hazerswoude-Dorp

contact

Telefoon: 010 - 284 77 06
Mobiel: 06 - 54 70 00 44
E-mail: info@hollandszwartbont.nl 

© 2021 HollandsZwartBont